Kongespil

Sommeren er landet i Danmark og ferien står for døren. Du tilbringer dagene i haven med familien, hvor I samles om et helt særligt træspil, der sætter gang i underholdningen og konkurrencegenet. Træspillet er Kongespil. Hvis du endnu ikke har dyppet dine tæer i dette spil, så bare læs videre.

Introduktion til Kongespil

Kongespil er et uundværligt udendørsspil, når venner og familie skal samles. Det egner sig til alle aldre og er oplagt til de lange sommerdage i haven, ved stranden eller foran sommerhuset med et koldt glas i hånden og et par pølser på grillen.

Det kombinerer præcision, taktik og masser af sjov, når du forsøger at vælte modstanderens kubber og (forhåbentlig) sætter prikken over i’et med et velplaceret kast mod kongen.

Historie og baggrund

Spillets rødder går helt tilbage til Gotland i Sverige, hvor det menes at være inspireret af de middelalderlige traditioner, hvor man væltede stablet træ ved de gamle stuer. I dag er det dog lige så almindeligt i en dansk baghave som i en svensk skovlysning.

Spillet går under flere navne: Kubb, Vikingespil, Høvdingespil og selvfølgelig Kongespil. Uanset hvad du kalder det, handler det om præcision, samarbejde og ikke mindst godt selskab under åben himmel.

Kongespil regler og spil

Spillet stilles op hvor I nu har plads, og så er det ellers bare med at komme i gang. Kongen stilles i midten, og hver holdhalvdel udstyres med fem kubber. Hvem starter? Det afgøres ved, hvem der kan kaste tættest på kongen uden at vælte den.

Herefter skiftes holdene til at kaste deres pinde mod modstanderens kubber. De kubber, man vælter, rejses derefter op på ens egen banehalvdel – det er dem, modstanderen nu skal vælte først. Når alle kubber er væk, får man lov at gå efter kongen. Men pas på, for rammer du kongen for tidligt, har du tabt på stedet.

Et sæt består typisk af:

  • Kongen (stor midterblok)
  • 10 kubber (fem pr. hold)
  • 6 kastepinde
  • 4 markeringspinde

Varianter

Spil som Tal kubb og Mölkky minder om Kongespil, men med ekstra drejninger: Tal kubb har numre på kubberne og point, mens Mölkky handler om at ramme præcise point ved at vælte enkelte brikker. Perfekt til de lange sommeraftener, hvor I har tid til at prøve lidt forskelligt.

Der findes også udgaver i forskellige materialer og størrelser – fra strandvenlige minisæt til solide udgaver, der næsten kræver en trailer at transportere. Vælg det, der passer til jeres sommerplaner.

Eget Kongespil

Hvis regnen en dag afbryder havehyggen, kan du passende bruge tiden i værkstedet på at lave dit eget spil. Du skal blot bruge lidt træ fra byggemarkedet eller genbrug, en sav og måske lidt maling. Så har du et personligt sæt, der er klar, når solen igen bryder igennem.

Der findes masser af guides online, og det er en hyggelig måde at gøre spillet til sit eget. Perfekt sommerprojekt for både børn og voksne.

Sociale fordele

Spillet er tit en vinder i samme stil med Ludo. Det trækker folk væk fra skærmene og ud i solen. Det får bedstefar og børnebørn til at stå side om side, grinende over skæve kast og heldige træffere. Det fungerer som samlingspunkt i haven og som pause fra solbadning på stranden.

Ifølge magasinet Woman er netop sommerferier i Danmark fyldt med den slags øjeblikke, og Kongespil er det perfekte supplement til is, grill og badeture. Det handler ikke om at vinde, men om at være sammen – og måske alligevel lidt om at blive den, der vælter kongen.

Køb Kongespil

Du kan finde spillet i mange butikker og webshops. Fra budgetudgaver til en 50’er til eksklusive modeller i lakeret træ. Kig efter sæt med en god vægt, især hvis I spiller steder, hvor det blæser. Mange sæt kommer også i praktiske net eller tasker, så de er nemme at tage med på ferie. Og hvem ved? Måske bliver det årets bedste investering i feriehygge.

Kongespil hører simpelthen sommeren til. Det er nemt at lære, hurtigt at komme i gang med og garanterer gode grin, spænding og samvær. Så næste gang I pakker bilen til sommerhuset eller ruller tæppet ud i haven, så husk spillet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er reglerne i Kongespil?

Hvert hold har 5 kubber og skiftes til at kaste 6 pinde. De væltede kubber flyttes over og rejses på kasterens banehalvdel. Når alle kubber er væltet, skal holdet til sidst vælte kongen fra baglinjen.

Er Kongespil og Vikingespil det samme?

Ja, Kongespil og Vikingespil er to navne for samme grundidé: vælt modstanderens kubber, og få til sidst kongen på knæ. Navnene varierer regionalt, men reglerne er i bund og grund identiske.

Read More
5 dage ago
10
2 måneder ago
92
2 måneder ago
96